Flere tjenester flyttes over på digitale plattformer

Posted: januar 14, 2015 in Blogginnlegg

Flere tjenester flyttes over på digitale plattformer, opp gjennom årene har flere større fysiske ting og egenskaper blitt digitalisert.

Et godt eksempel er gulesider, den store gule boka som man kunne finne de fleste personer og bedrifters telefonnummer. Nå til dags finnes det en rekke digitale tjenester som en erstatning for denne boka, det finnes gulesider, 1881 som er de to mest populære av en rekke andre telefonkataloger.

People could communicate and associate in ways that they had never done before.  The space seemed to promise a kind of society that real space would never allow—freedom without anarchy, control without government, consensus without power – Lawrence Lessig Code 2.0 kap 1

Lawrence Lessig bruker ordet freedom en rekke ganger i boka Code 2.0.

Freedom? 
Det er kanskje det beste ordet man kan bruke når man skal beskrive internett. Dagens internett har man den friheten man selv ønsker, hvis man ønsker å se nyheter, værmelding, sjekke telefonnummer osv kan man gjøre dette i løpet av et par klikk. Man kan få nye kunnskaper, man kan lære språk- man kan til og med gå på skole på internett. I løpet ingen tid kan jeg ha en videosamtale med en person som lever på andre siden av jordkloden.

Hva blir da de samfunnsmessige utfordringene som følge av dette? Hvilke utfordringer har internett og den stadige flyttingen av tjenester over på digitale plattformer ført til?
Det finnes en rekke utfordringer med tanke på eldre, eller personer som ikke har vært så mye i nærheten av en datamaskin/internett. Når disse personene skal begynne å bruke en rekke tjenester er det så mange problemer som kan oppstå. Jeg vil tørre og påstå at internett har normer, eller uskrevne regler som de fleste kjenner til.

Går man gjennom en helt vanlig nettside som f. eks VG finnes det en rekke reklamer, disse er ikke nødvendigvis skadelig for din datamaskin. Skulle man søke etter informasjon man leter etter derimot, og trykke seg inn på en side man ikke har besøkt før, kan man fort trykke på linker som gir deg virus, noen av disse virusene kan finne ut din personlige informasjon og utnytte den. Mange av disse kan også overvåke alt du gjør og finne ut av passordene dine.
Det anbefales derfor å bruke virusprogram, noe man kan sammenligne med en nøkkel til huset ditt, med denne er det vanskeligere å komme seg inn. 

Selv om det ikke alltid er slik, har jeg som erfaring at mange eldre bruker dette som en unnskyldning for å ikke bruke internett og koble seg opp på de digitale plattformene.

Som en konklusjon vil jeg si at brukere som har vokst opp med internett og ser fordelene med at stadig flere tjenester kommer på internett, burde holde seg til dette. For de litt mindre avanserte brukerne føler jeg at disse vil komme følgende etter når selve tjenesten er brukt en god del, akkurat som Facebook.

Før jeg avslutter føler jeg at et sitat fra Theodor Seuss Geisel passer godt inn under dette temaet.

“The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.”
-Dr. Seuss, I Can Read With My Eyes Shut!

Reklamer
Kommentarer
 1. a9taaa sier:

  Hei Eirik!

  Synes dette var et veldig bra innlegg med gode eksempler på tjenester som blir flyttet over til internett. Jeg må også si meg enig i det du skriver om at eldre ofte har en slags frykt for internett og hvordan dette fungerer. Jeg vil tro frykten kommer fra mangel på kompetanse. Som du sier, de eldre bruker gjerne litt mer tid før de gir etter for «presset» fra samfunnet og hiver seg på bølgen – så om 20-30 år tror jeg de fleste har stålkontroll på hvordan de kan utnytte tjenestene på internett til det fulle.

  Bra avslutning på innlegget ditt også. Sitatet passer veldig fint inn og oppsummerer det du har skrevet om.

  – Anita.

  Liker