Papiravisen vs Nettmediet

Publisert: april 29, 2015 i Blogginnlegg

Før internett kom, måtte journalistene bekymre seg for deadlines før papiravisen skulle ut på trykk og derfra sendes videre ut til befolkningen. I dag derimot, blir nyheter oppdatert fortløpende etter hva som skjer. Digitaliseringen og globaliseringen av verden de siste 10-20 årene har ført verden nærmere, nå kan man sitte i Norge og lese om lokale nyheter fra en liten by i for eksempel England.

Arbeidsdagen for en alminnelig journalist som har opplevd det hele, har nok endret seg drastisk i forhold til teknologiske endringene som stadig vekk foregår. Endringen fra papir til PC og videre til iPads har jo gått veldig fort.

Det jeg sitter mest å tenker på er deadlines og tidsrammer rundt saker. I forhold til helt alminnelige nyheter om dagligdagse ting som skjer akkurat nå. Har for eksempel Norge vunnet en fotballkamp i EM-kvalifisering må disse nyhetene være ute nesten sekundet kampen er ferdig, stresset rundt ting som dette har nok økt i forhold til før. Før når kampen var ferdig, viste jo de som var interessert i at Norge hadde vunnet en kamp, men nyhetene kom jo faktisk ikke ut før dagen etterpå.

Skjermbilde 2015-04-29 kl. 16.30.45

Bildet en en skjermdump over er en sak fra Telemarksavisa, den handler om den drapssiktede datteren til Kari Grønnestad. 
Som man ser på bunnen står det «SAKEN OPPDATERES», her gir TA sine lesere muligheten til å klikke seg inn på samme nyhet seinere for å få mer informasjon ut av saken. Noe TA ikke har gjort her, er å lenke til andre nyheter angående drapet mens man leser artikkelen, men de har linket til dette når man er ferdig og lese saken.

Når man tenker på nyheter som stadig vekk popper opp på nettmediene, er det viktig å være kildekritisk. I dag finnes det så mangt med steder å finne kilder, veldig vanlig er det å finne kilder fra Twitter og Facebook. I dag har også folk mulighet til å kontakte nyhetene på så mange forskjellige muligheter, og ikke bare tips telefon.

Lesernes rolle spiller også i dag en mye større rolle enn før, går man inn på en helt alminnelig tittel på VG har brukerne mulighet til å kommentere saken, samtidig som de også har mulighet til å dele den på sosiale medier. 
Delingen fører jo til at flere leser sakene, vertfall hvis en person med mange følgere deler en sak. Det finnes også personer med konstruktiv kritikk eller tips til nettmediet, dette kan for eksempel være tips til statistikker eller visuelle ting som leserne føler mangler på artikkelen.

Digitaliseringen av journalistikken vil jeg si har ført til at de større mediene har blitt større, jeg tror også at mange følger mer med på for eksempel VG enn de lokalenyhetene, som for eksempel TA i mitt tilfelle. digitaliseringen har også ført til at enkeltpersoner kan lage egne blogger eller nettsider og publisere nyheter selv. Digitaliseringen har gjort at populariteten for papiravisen har sunket, samtidig kan folk flest lese nyheter på internett når de selv føler for det. Antall nyhetssaker har nok også økt med tanke på alle stedene man nå til dags kan hente kilder fra. Nettmediene i dag må ha klikkverdige nyhetssaker for å overleve på annonsene, noe som også har ført til at mye av kvaliteten på nyhetssakene har sunket.

Kilder:
http://www.ta.no/Blir_fortsatt_holdt_fengslet-5-50-68143.html

Det er stengt for kommentarer.