Kildekritikk på sosiale medier

Posted: april 30, 2015 in Blogginnlegg

Før de sosiale mediene ble veldig populære var det mange ting man måtte holde styr på når det spesielt gjaldt e-post.
Noe som fortsatt er normalt er å få spam mail, men dagens teknologi klarer som oftest å sile ut det som er spam.
Noe som fortsatt forekommer er phising, altså at man enten får en link som ser veldig lik for eksempel en bankside, eller at man skriver en bokstav feil på en nettside – for så og skrive inn sensitiv informasjon. Skjermbilde 2015-04-30 kl. 13.34.25

På de sosiale mediene husker jeg spesielt en sak for et par år siden. Denne saken spredde seg som ild på tørt gress, det ble det lenket til at man kunne se bilder av Osama bin Laden død. Eneste haken var at man måtte kopiere en link og lime denne inn i nettleseren. Følgende av å gjøre dette var at man fikk en trojansk hest. Samtidig fikk alle vennene denne spamen publisert på profilen sin, som igjen førte til enda mer spredning, man fikk selvfølgelig ikke se bilde av bin Laden død. Det finnes fortsatt slike saker ute på Facebook, men heldigvis klarer teknologien i dag å fjerne de fortere enn i 2011.

I dag må man også være veldig kildekritisk, informasjon sprer seg fort gjennom internett. Men ikke alle er kildekritiske i forhold til informasjon som ligger der ute.

En klassisk journalist ville ha spurt: «Hvor kommer dette ryktet fra?» Men i dag kan alle dele informasjon, og de forholder seg ikke nødvendigvis kildekritisk til den. De sier bare: «Jøss, så interessant!» – og da deler de det. Ingen har som oppgave å bremse uriktige opplysninger, sier Pelle G. Hansen.

Dette er veldig skummelt i forhold til datasikkerheten for en alminnelig person foran datamaskinen, som ikke nødvendigvis har over gjennomsnittet grunnleggende dataferdigheter. Det skal ikke mer til enn ett klikk, og man har delt informasjon som ikke man nødvendigvis vet hvor kommer fra.

Phising er en teknikk der svindlere bruker e-post for å høste personlig informasjon for senere misbruk. Særlig ettertraktet er slike ting som passord, bankkontonummer, PIN-koder og personnumer. Denne informasjonen kan siden brukes til identitetstyveri eller til å overføre penger direkte fra din konto til svindleren. – «Hva er internett», Gisle Hannemyr

En av de beste tipsene jeg kan gi til privatpersoner når det kommer til sikkerhet og e-handel er; alltid sjekk om den har URL https:// med grønn skrift og ikke http:// . Dette betyr at nettstedet er sikret med enkrypsjon. Alle banker og betalingssider skal ha https, så hvis du er dag går inn på banksiden din og det ikke står https, kan man være rimelig sikker på at følgende side man er på er en såkalt phishing side.

Kilder:
http://forskning.no/internett-medievitenskap/2014/03/forhold-deg-kildekritisk-til-sosiale-medier
http://edition.cnn.com/2011/TECH/social.media/05/04/fake.bin.laden.scam/
http://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/hva-er-internett-uf.html

Reklamer
Kommentarer
  1. jonatm10 sier:

    Jeg er helt enig at folk er langt ifra kildekritisk nok. Det er alt for mange som går på de phishing epostene. Jeg husker også det viruset som ble spredt på facebook ved å lure folk til å tro de fikk se et bilde av Osama bin laden død. Utrolig nok var det mange som gikk på den, pga de ikke var kritiske nok.

    Det tipset du har nederst i innlegget visste jeg faktisk ikke om så det var ett veldig bra og nyttig tips. Ellers: Keep up the good work!

    Liker